A PetaPylon fogadtatása a magyar sajtóban

A PetaPylon fogadtatása a magyar sajtóban

A PetaPylon bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Dr. Nagy Zsolt ügyvezető számolt be a termékcsalád szakmai relevanciájáról, a fejlesztési irányok tudományos megalapozásáról, a Big Data piac jelenlegi trendjeiről, kihívásairól és a termékcsalád magyar és külföldi üzleti lehetőségekről.

Látszik, hogy a Big Data problémakörére egyelőre a legnagyobb gyártók sem kínálnak valóban átfogó és könnyen hozzáférhető megoldásokat, nehezen kezelik például az adatformátumok sokszínűségét vagy alkalmazásuk magas bevezetési és működési költségekkel jár. A LogDrill termékcsalád képes válaszokat adni azokra a tipikusan megoldatlan kérdésekre, amelyeket a Big Data jelenséggel szembesülő vállalatvezetők és elemzők tesznek fel:

Mi az adattárolás és -kezelés optimális módja?

A hatalmas mennyiségű adat tárolása, biztonságos kezelése, a könnyű és gyors hozzáférés mind jogos elvárások az ügyfelek részéről, viszont gyakran egymásnak ellentmondanak. A felhőszolgáltatások jó választ adhatnak a költséghatékony tárolásra, viszont csak kisebb méretű adathalmazok esetén, és ha nem igénylik az azonnali feldolgozást. Folyamatos adatáramlás és feldolgozás szükségessége mellett, valamint az érzékeny adatok kezelésekor a felhőszolgáltatások csak korlátozott megoldást nyújtanak. A felhőmegoldások mellett elterjedtek a centralizált adatbázisok. Ezek biztonságosan működhetnek az ügyfél telephelyén, viszont nem támogatják a valós idejű adatfeldolgozást. Az elosztott adatbázisok – mint amilyenre a PetaPylon is épül – ezekkel szemben könnyen felskálázhatóak, biztonságosak, mégis alkalmasak gyors elemzések végzésére. (Az adatelérés sebességéről mint a legégetőbb Big Data kérdésről Balogh György szakértő tartott előadást a SECWorld konferencián.)

 

Hogyan lehet egy eszközből a lehető legtöbbet kihozni? 

Egy-egy IT befektetés magas kiadásokat jelenthet a vállalatok számára, ezért a vállalatvezetők számára fontos, hogy ezek az eszközök könnyen illeszkedjenek a többihez, és minél több területen alkalmazhatóak legyenek. Az adatok forrásának sokszínűsége rendkívül magas változatosságot teremt azok formátumában, sőt nagyon gyakori, hogy az értékes információt félig strukturált vagy strukturálatlan adatokból kell kinyerni. A LogDrill Normalizáló valós időben képes strukturált formátumra hozni az egyébként elemezhetetlen adatokat, a LogDrill pedig automatikusan felismeri a leggyakoribb logformátumokat és könnyen beállítható rajta bármilyen más formátum is. Ezen túl a PetaPylon SQL lekérdezési felülete támogatja a leggyakoribb BI eszközök alkalmazását. A LogDrill termékcsalád tagjai megbízhatóak, mégis rugalmasak és sokoldalú felhasználást biztosítanak. Segítségükkel teljes kép alkotható a vizsgált rendszerekről.

 

Hogy lehet valós idejű elemzéseket futtatni az adott infrastruktúrán? Ez az elemzési infrastruktúra építésének célja: az események bekövetkeztekor tudást szerezni róluk. 

Az adatok elavulási sebessége kritikus szempont az elemzést támogató rendszerek kiépítésekor, ráadásul az adatok hatékony tárolása és elemzése két különböző optimumot jelent. A gyors elemzés egyrészt okos algoritmusokkal érhető el – erre alkalmas a szoftverként igénybe vehető LogDrill. Egy másik módszer a valós idejűség biztosítására az okosan felépített fizikai infrastruktúra, és a fölötte futó BI eszközök jó illeszkedése – ez a PetaPylon működési modellje.

A május 14-én tartott exkluzív sajtótájékoztató rendkívül sikeres volt. A meghívott szakújságírókon túl rengeteg más médium is érdeklődött a magyar fejlesztésű Big Data elemzőeszközök iránt. A témában írt néhány fontosabb cikket itt elérheti:

Kis Endre – Big Data készülék a LogDrilltől (Computerworld)

Kristóf Csaba –  A LogDrill képlete: naplóelemzés + Big Data (Biztonságportál)

HVG – Nagyot dob egy kis szoftvercég (hvg.hu)

Be kell logged in a hozzászóláshoz